Monday, March 11, 2013

Photoshop | Tutorial gambar warna berlatar belakang hitam putih

Gambar dari En. Google

Salam sejahtera kengkawan,
Pagi ni aku rajin skit nak share cara membuat gambar gambar warna dan latar belakang hitam putih seperti gambar kat atas. Sebenarnya ada banyak cara nak buat gambar camni, tapi yang ini cara yang paling senang aku gunakan. 

1. Bukak gambar dengan aplikasi Adobbe Photoshop ( aku guna Photoshop CS6 ).
gambar ni pon aku pinjam dari en google
2. Lepas dah bukak, di bahagian layer, klik kanan pada layer gambar tadi, lepas tu pilih duplicate layer . Secara automatik satu lagi layer dengan gambar yang sama akan terbentuk.

3. Dah selesai duplicate layer tu, aktifkan layer yg di atas, (nama layer berbeza bergantung pada nama file ). Pergi kat menu "Image > Adjustment > Black & White ( Shotcut key utk os win Alt+Shift+Ctrl+B).


4. Lepas tu akan keluar satu kotak, pada kolum preset, pilih Maximum Black. Ini bertujuan nak jadikan gambar background hitam dan putih sepenuhnya. 

Lepas tu klik OK..

5. Langkah seterusnya, korang kena guna eraser tool, 
Dah pilih Eraser, korang pilih saiz pemadam plak... kotak dia akan muncul sebelah atas selepas kroang klik eraser tool.

6. Seterusnya, korang gunakan eraser tool tu, dan padam gambar korang nak dia jadi warna, secara tak langsung gambar hitam putih akan padam, dan gambar warna akan muncul..

semasa korang memadam gambar, size pemadam tu boleh diubah mengikut kesesuaian gambar, macam kalo nak padam yang kat celah2 bedah, kena pakai size yang kecik...

dan, ni lah hasil yang aku buat..



Selamat mencuba, kalau ada persoalan boleh tanya aku, aku jawab setakat yang aku mampu...

Terima kasih kerana membaca...

53 comments

wahh..best2..adik mnat photography nim..buat tuto bnyak2 k..haha..btw channntekkk! :)

tutorial yang berguna... bleh cuba nie.

InsyaAllah Nur Hudayah.. sekadar nak kongsi sikit ilmu yg saya tahu...

Silakan Fatima... tq sbb membaca...

pergghhh, cantik lah.

emmm boleh try ni...nmpk cantik pulak..tmbh2 sy pun baru nk belajar guna photoshop:)

cantikla.. gimp xleh ka? photoshop xda plak

Hana Hadi, saya tak mahir sgt guna gimp... nanti saya cuba explore erk..

silakan Mime MF, saya pon masih dalam proses pembelajaran ni...

datang nak komen nie..hihi...cik akak takde program cam nie...tak reti nak download lah dik..hihi... :))

Nice tuto. Tapi tak pro la guna adobe photoshop. Dah try belajar pun still blur. Haha~ =.="

waow,jadi keren banget,,tpi sayng saya tak punya photoshop hehee,salam kenal

zizie malas tol guna photoshop.. dgn alasan, susah! :D

Thanks for share. Boleh dikatakan satu seni? huhu yelakan,highlight nye pade warne dan backgroundnye black. Dah lame x edit care ni. Btw,CS6 nicela. warne hitam :D

wah memang menarik ni..nak cubalah membuatnya nanti :)

Kalo x reti download takper.... saya ada installer... kalo berminat kita usahakan

sama lah... saya pon masih merangkak lagi...

susah bila tak tahu.... dah tahu.. kompom senang...

silakan... tq bro

Yup.. salah satu seni.... dan semuanya bergantung pada kreativiti kita... interface yg cun utk cs6

silakan puteri...

Saya biasa guna picsart dlm hp utk menghasilkan gambar mcm ni.. photoshop xpandai guna lg..

Great post! Thanks for the lovely comment on my blog! Now following via GFC!

XoXo
Teresa
http://www.chicaffordable.blogspot.com

ikut keselesaan masing..... yg penting hasilnya...

Thanks teresa, i`ll follow u back...

el ada je PS lam pc tu
tp xreti nak gunapakai
try jugak lah nak explore..haihhh xde masa haihhh hahaha

cakepp banget tutorialnya..

photoshop is an alien to me,, hahaha

cantik sangat2...

~Admin : QasehMuslimah-Munirah~
http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com

wah! dah lama crik tuto ni...mesti cuba nih! huhu :-) (h)

Usaha LIF kejayaan...

dont worry.... alien also can be our best friend..

Terima kasih munirah...

Nanti jangan lupa kongsikan hasilnya ye....

Saya tak reti nak guna photoshop, hari tu pun dah terbuang software photoshop, sekarang guna photoscape je. Tapi tutorial ni sangat cool! ^___^

tak khatam lagi CS3 dah kuar CS4, 5, 6.. hehehe.. ape features terbaru dlm CS6 ni bro? nak install tp graphic card sedeh..! hehehe

teringin nak belajar CS tp itulah. malas lebih mguasai diri...

Takpe... kalo nak blajar, banyak tutorial yg ada..

sama lah kita... terus lompat jer... tak sempat nak khatam lagi...

Kalo ada penyakit ni... mmg x dapat tolong...

wow nice info my friend,,,

nice tutorial..boleh try test pasnei.

nicely one, thanks for tutorial it's very helpful.
please visit streaming/download free movie HD

keren sekali hasilnye, terima kasih cikgu
Nonton Film subtitle English


EmoticonEmoticon