Photoshop | Tutorial gambar warna berlatar belakang hitam putih

Gambar dari En. Google

Salam sejahtera kengkawan,
Pagi ni aku rajin skit nak share cara membuat gambar gambar warna dan latar belakang hitam putih seperti gambar kat atas. Sebenarnya ada banyak cara nak buat gambar camni, tapi yang ini cara yang paling senang aku gunakan. 

1. Bukak gambar dengan aplikasi Adobbe Photoshop ( aku guna Photoshop CS6 ).
gambar ni pon aku pinjam dari en google
2. Lepas dah bukak, di bahagian layer, klik kanan pada layer gambar tadi, lepas tu pilih duplicate layer . Secara automatik satu lagi layer dengan gambar yang sama akan terbentuk.

3. Dah selesai duplicate layer tu, aktifkan layer yg di atas, (nama layer berbeza bergantung pada nama file ). Pergi kat menu "Image > Adjustment > Black & White ( Shotcut key utk os win Alt+Shift+Ctrl+B).


4. Lepas tu akan keluar satu kotak, pada kolum preset, pilih Maximum Black. Ini bertujuan nak jadikan gambar background hitam dan putih sepenuhnya. 

Lepas tu klik OK..

5. Langkah seterusnya, korang kena guna eraser tool, 
Dah pilih Eraser, korang pilih saiz pemadam plak... kotak dia akan muncul sebelah atas selepas kroang klik eraser tool.

6. Seterusnya, korang gunakan eraser tool tu, dan padam gambar korang nak dia jadi warna, secara tak langsung gambar hitam putih akan padam, dan gambar warna akan muncul..

semasa korang memadam gambar, size pemadam tu boleh diubah mengikut kesesuaian gambar, macam kalo nak padam yang kat celah2 bedah, kena pakai size yang kecik...

dan, ni lah hasil yang aku buat..



Selamat mencuba, kalau ada persoalan boleh tanya aku, aku jawab setakat yang aku mampu...

Terima kasih kerana membaca...
Previous
Next Post »

53 comments

Write comments
2:47 PM delete

thank for sahre :)

Reply
avatar
nur hidayah
AUTHOR
5:15 PM delete

wahh..best2..adik mnat photography nim..buat tuto bnyak2 k..haha..btw channntekkk! :)

Reply
avatar
5:21 PM delete

tutorial yang berguna... bleh cuba nie.

Reply
avatar
mrpolie
AUTHOR
5:23 PM delete

Thanks..

Reply
avatar
mrpolie
AUTHOR
5:23 PM delete

InsyaAllah Nur Hudayah.. sekadar nak kongsi sikit ilmu yg saya tahu...

Reply
avatar
mrpolie
AUTHOR
5:24 PM delete

Silakan Fatima... tq sbb membaca...

Reply
avatar
MarnieyZ
AUTHOR
6:36 PM delete

pergghhh, cantik lah.

Reply
avatar
Mime MF
AUTHOR
9:47 PM delete

emmm boleh try ni...nmpk cantik pulak..tmbh2 sy pun baru nk belajar guna photoshop:)

Reply
avatar
hana hadi
AUTHOR
9:58 PM delete

cantikla.. gimp xleh ka? photoshop xda plak

Reply
avatar
mrpolie
AUTHOR
10:15 PM delete

Thanks marnieyZ

Reply
avatar
mrpolie
AUTHOR
10:16 PM delete

Hana Hadi, saya tak mahir sgt guna gimp... nanti saya cuba explore erk..

Reply
avatar
mrpolie
AUTHOR
10:17 PM delete

silakan Mime MF, saya pon masih dalam proses pembelajaran ni...

Reply
avatar
Nao Mei
AUTHOR
2:15 PM delete

datang nak komen nie..hihi...cik akak takde program cam nie...tak reti nak download lah dik..hihi... :))

Reply
avatar
Aida Ismail
AUTHOR
3:05 PM delete

Nice tuto. Tapi tak pro la guna adobe photoshop. Dah try belajar pun still blur. Haha~ =.="

Reply
avatar
7:21 PM delete

waow,jadi keren banget,,tpi sayng saya tak punya photoshop hehee,salam kenal

Reply
avatar
1:13 AM delete

zizie malas tol guna photoshop.. dgn alasan, susah! :D

Reply
avatar
Aku Penghibur
AUTHOR
11:14 AM delete

wow nak buatlah

Reply
avatar
Aina
AUTHOR
9:13 PM delete

Thanks for share. Boleh dikatakan satu seni? huhu yelakan,highlight nye pade warne dan backgroundnye black. Dah lame x edit care ni. Btw,CS6 nicela. warne hitam :D

Reply
avatar
Puteri Kasih
AUTHOR
10:05 PM delete

wah memang menarik ni..nak cubalah membuatnya nanti :)

Reply
avatar
10:29 PM delete

good one! love it (h)

Reply
avatar
mrpolie
AUTHOR
10:38 PM delete

Kalo x reti download takper.... saya ada installer... kalo berminat kita usahakan

Reply
avatar
mrpolie
AUTHOR
10:39 PM delete

sama lah... saya pon masih merangkak lagi...

Reply
avatar
mrpolie
AUTHOR
10:40 PM delete

Terima kasih...

Reply
avatar
mrpolie
AUTHOR
10:40 PM delete

susah bila tak tahu.... dah tahu.. kompom senang...

Reply
avatar
mrpolie
AUTHOR
10:41 PM delete

silakan... tq bro

Reply
avatar
mrpolie
AUTHOR
10:42 PM delete

Yup.. salah satu seni.... dan semuanya bergantung pada kreativiti kita... interface yg cun utk cs6

Reply
avatar
mrpolie
AUTHOR
10:43 PM delete

silakan puteri...

Reply
avatar
mrpolie
AUTHOR
10:43 PM delete

Thanks Hana

Reply
avatar
Mieza Jhaa K
AUTHOR
7:07 AM delete

Saya biasa guna picsart dlm hp utk menghasilkan gambar mcm ni.. photoshop xpandai guna lg..

Reply
avatar
Teresa B.
AUTHOR
8:52 AM delete

Great post! Thanks for the lovely comment on my blog! Now following via GFC!

XoXo
Teresa
http://www.chicaffordable.blogspot.com

Reply
avatar
mrpolie
AUTHOR
9:12 AM delete

ikut keselesaan masing..... yg penting hasilnya...

Reply
avatar
mrpolie
AUTHOR
9:12 AM delete

Thanks teresa, i`ll follow u back...

Reply
avatar
el
AUTHOR
10:08 AM delete

el ada je PS lam pc tu
tp xreti nak gunapakai
try jugak lah nak explore..haihhh xde masa haihhh hahaha

Reply
avatar
mas-andes
AUTHOR
2:52 PM delete

cakepp banget tutorialnya..

Reply
avatar
7:17 PM delete

photoshop is an alien to me,, hahaha

Reply
avatar
8:58 PM delete

cantik sangat2...

~Admin : QasehMuslimah-Munirah~
http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com

Reply
avatar
Cik JariManis
AUTHOR
10:30 AM delete

wah! dah lama crik tuto ni...mesti cuba nih! huhu :-) (h)

Reply
avatar
mrpolie
AUTHOR
10:48 AM delete

Usaha LIF kejayaan...

Reply
avatar
mrpolie
AUTHOR
10:49 AM delete

Thanks mas

Reply
avatar
mrpolie
AUTHOR
10:50 AM delete

dont worry.... alien also can be our best friend..

Reply
avatar
mrpolie
AUTHOR
10:51 AM delete

Terima kasih munirah...

Reply
avatar
mrpolie
AUTHOR
10:52 AM delete

Nanti jangan lupa kongsikan hasilnya ye....

Reply
avatar
Faridzuan
AUTHOR
2:24 PM delete

Saya tak reti nak guna photoshop, hari tu pun dah terbuang software photoshop, sekarang guna photoscape je. Tapi tutorial ni sangat cool! ^___^

Reply
avatar
azstory
AUTHOR
4:00 PM delete

tak khatam lagi CS3 dah kuar CS4, 5, 6.. hehehe.. ape features terbaru dlm CS6 ni bro? nak install tp graphic card sedeh..! hehehe

Reply
avatar
kopi pasta
AUTHOR
5:28 PM delete

teringin nak belajar CS tp itulah. malas lebih mguasai diri...

Reply
avatar
mrpolie
AUTHOR
5:57 PM delete

Takpe... kalo nak blajar, banyak tutorial yg ada..

Reply
avatar
mrpolie
AUTHOR
5:58 PM delete

sama lah kita... terus lompat jer... tak sempat nak khatam lagi...

Reply
avatar
mrpolie
AUTHOR
5:59 PM delete

Kalo ada penyakit ni... mmg x dapat tolong...

Reply
avatar
tenku butang
AUTHOR
3:30 PM delete

waw.. sukaaaaa!

Reply
avatar
Dede Thea
AUTHOR
6:17 PM delete

wow nice info my friend,,,

Reply
avatar
12:36 PM delete

nice tutorial..boleh try test pasnei.

Reply
avatar
Vix alexa
AUTHOR
11:26 AM delete

nicely one, thanks for tutorial it's very helpful.
please visit streaming/download free movie HD

Reply
avatar
3:15 PM delete

keren sekali hasilnye, terima kasih cikgu
Nonton Film subtitle English

Reply
avatar