Wednesday, September 10, 2014

Wordless Wednesday #4


Saturday, July 26, 2014

Header Raya Percuma

Assalamualaikum and Selamat Sejahtera...
Yay..!! Dah nak raya, Huhuhuhu.. tapi blog aku tak nampak lagi mood raya... camner nak buat ni, kesibukan nak cuti ni tak sempat nak buat apa-apa. Ngah ber blogwalking, Ternampak lah satu tajuk Freebies Header Hari Raya dari Lana . Ahaks, tanpa membuang masa, aku laju je email dia... Orang nak tolong buat kan. Free lak tu... apa lagi.. grab lah peluang ni... huhuhuhuhu
dan hasilnya....



Lana Siapkan dua header untuk aku. Thanks Lana, So aku pon menggunakan salah satu header untuk blog aku. Baru lah datang mood raya. Sesapa berminat boleh terjah blog Lana. Katanya limited, tapi korang leh mencuba nasib.

di kesempatan ni aku nak ucapkan:
Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir dan Batin.

Monday, July 14, 2014

Backpackers To Singapore Part 4

Salam semua.... Huhuhu berzaman nak update entry ke singapore ni... Hari tu aku nyaris2 kehilangan segala data dalam pc ni, angkara serangan virus, nak tau cerita pasal serangan virus tu, leh baca sini.

Kepada yang nak tgk entry backpacker ke singapore yang sebelum-sebelum ni, leh klik kat bawah ni


Dan akhirnya part 4 bersambungn kat sini, mungkin sebab germany menang world cup malam tadi, tu yang dapat semangat nak menaip entry blog ni walaupun tak berapa nak cukup tidur... huhuhu

Gambar ni tak ada kaitan dengan entry ni, sekadar pembakar semangat.
Back to story... Hari ni merupakan hari terakhir kami di singapore ni, Sebab dah jenjalan jauh semalam kat USS, kami membuat keputusan untuk keluar lewat sikit hari ni. Plan kami hari ni adalah untuk menjelajah semua shopping mall yang ada kat sini (kalau sempat lah) . Kami keluar dari hotel dalam jam 12 t/hari, Kami keluar terus bawak bag untuk balik. Destinasi pertama kami adalah Bugis Junction. Nak cari makan kat sana, pergerakan ke bugis junction kami naik bas je.. 

Nak melintas jalan ke bugis junction..
Dah sampai sini, perkara yang pertama kami cari adalah, Lunch.. Lapar sesangat doh, Jenjalan sini, kami terjumpa restoran favourite travelmate aku ni, Manhattan Fish Market. Apa lagi, kami pon makan lah kat sini.

Isi perut dulu..
Dah selesai makan sini, kami meneroka mall Bugis Junction. Actually Bugis Junction ni bersambung ngan Bugis + . Kami jenjalan windows shopping je, sebab harga kat sini agak mahal berbanding ngan Malaysia.

Dah habis ronda, kami decide nak ke Marina Bay Sands plak... Nak tgk apa yang menarik kat situ... Nak ke Marina bay Sands, senang je, naik MRT dan cari route yang turun di Marina Sand Bay.
Sampai je ke Marina Sands Bay, Kami terus membeli ticket ke Sands Skypark. Harga ticket dia SGD23.00 . Korang convert lah sendiri ke duit Malaysia ye...


Kami dibawa naik lif ke tingkat paling atas, 57 kalau tak silap aku... Dah sampai atas tu, kami pon menghayatilah permandangan kat atas tu.. Layan gambar ni ye..

Infinity Pool (hanya guset hotel je bleh guna)


Garden by the bay (dah macam citer avatar plak)


Permandangan dari atas Sands Sky Park
Kalau korang panas, leh jugak minum-minum kat atas ni, tapi harganya... Souvenier pon banyak jual kat atas ni. Dah puas duduk atas ni, main kejar-kejar atas ni, kami pon turun dan meronda di Shopping Mall yang ada kat bawah tu. Masa ni tekak dah mengidam starbucks, skali kat dalam mall ni tak ada starbucks lah plak... Ngah lepak-lepak, kami tengok map. Antara tempat menarik lagi yang kami lom pergi, Orchard Rd. Kami pon naik MRT dan turun di stesen sommerset. Sampai di Sommerset313 mall, kami cari starbucks dulu. Sambil lepak starbucks, kami terpaksa letak plaster kat kaki kami, coz dah melecet lah sbb pakai stokin nipis...


Permandangan dari starbucks
Dah selesai lepak sini, kami jalan kaki je ke orchar rd. tak jauh pon. Keadaan orchard road ni sangat lah best. Banyak tempat shopping, kedai souvenier, pendek kata korang kalau datang singapore, ni destinasi wajib lah... cam biasa.. Layan gambar dulu...

 









Kami jenjalan sini dan beli skit souvenier yang ada. Dah selesai, nilah destinasi terakhir kami, dan kami terus bergerak ke bus station. Sebelum naik bas, kami isi perut dulu, bas kami kul 12 malam. Naik je bas kami pon selamat beradu, Sebab keletihan, kami sedar je dah sampai KL. Tu lah serba sedikit perjalanan kami. Jumpa lagi next entry untuk journer yang akan lebih menarik. Yay..!!


Bubye...



Tuesday, July 01, 2014

README TO UNLOCK Virus Removal

Salam kengkawan semua....!!
Sebelum aku teruskan story aku hari ni, rasanya masih lom terlewat lagi kot untuk aku ucapkan selamat berpuasa kepada semua umat islam..

Entry kali ni nak berdasarkan pengalaman aku sendiri. Minggu lepas aku cuba download satu software percuma, dalam proses download tu, antivirus aku ada warning yg software aku nak donnload tu ada virus, tapi aku ignore warning tu dan aku teruskan. Hasilnya yg aku dapat, Software aku tak dapat, yang aku dapat virus.

Your files are locked and encrypted with a unique RSA-1024 key!
To regain access you have to obtain the private key (password).
++++++++++++++++++++
To receive your private key (password):
Go to http://u5ubeuzamg54x5f3.onion.to and follow the instructions.
You will receive your private key (password) within 24 hours.
Your ID# is 28403489

If you can't find the page, install the Tor browser (https://www.torproject.org/projects/torbrowser.html.en) and browse to
http://u5ubeuzamg54x5f3.onion
++++++++++++++++++++
BEWARE - this is NOT a virus.
The ONLY way to unlock your files/data is to obtain your private key (password) or you may consider all your data lost.
You have just 5 days before the private key (password) is deleted from our server, leaving your data irrevocably broken.
++++++++++++++++++++
LOCKED ON POSSESSION OF COPYRIGHTED MATERIAL AND SUSPICION OF (CHILD)PORNOGRAPHIC MATERIAL.

Kesan dia, semua file aku di lock, langsung tak boleh bukak. bila nak masuk ke link yang dia bagi pon tak boleh.... 

Masa ni rasa nak menangis je, semua kena lock..
Bukan sekadar dalam sistem yang kena lock, habis semua externak hard disk aku kena lock... Rasa nak menangis tau, segala-galanya berharga dalam tu....

Dengan air mata berlinangan aku membuat pertanyaan kepana En. Google camne nak solve masalah ni. Dan aku terjumpa lah dalam satu forum Romania cara nak setelkan problem aku ni, so aku pon mencuba lah (musykil, tetiba pandai bahasa rom)

Bagi yang dah kena, boleh cuba cara ni
1. Korang download software  dari sini
2. Run software tu, masa bukak, klik kat change parameter and klik kotak "delete encrypted files  
    when decrypted" 

3. Bila korang tekan scan, dia akan pilih satu file, so korang pilih je apa-apa file yang dah kena virus. 
    aku pilih file xxxx.img.LOCKED .

4. Dah pilih korang mula lah scan komputer korang. Proses scan ni agak lama dan jangan minimize 
    aplikasi tersebut masa dia tengah scan..


5. Yay...!! berjaya jugak setelah 5 hari aku bertungkus lumus, Korang tengok duration, 9 hours untuk 
    scan 1Tb portable hard disk. Dan utk hard disk dalam pc aku, aku amik masa 4 jam. Tapi   
    berbaloi untuk menunggu sebab harta aku dalam tu tak ternilai harganya.

Selamat Berjaya kepada mereka yang senasib dengan aku...

 

Tuesday, June 17, 2014

Backpackers To Singapore Part 3

Salam geng...!! 
Sorry sambat lak buat sambungan part 3 ni...
Kepada sesapa yang belum baca Part 1 dan Part 2 . Dah selesai baca dua entry sebelum ni, baru leh sambung sini..

Kalau melawat singapore, tak lengkap rasanya kalau tak pergi ke Universal Studio Singapore. So pada hari kedua kami kat sini, Kami merancang nak ke USS. Actually kami tak sempat nak plan apa pon, ke USS pon ni tak ada booking tiket. Pagi tu kami decide nak ke USS menggunakan public transport. Hasil soal siasat, dan bersoal jawab ngan penduduk tempatan. Kami di beritahu kalau nak ke USS menggunakan public trasport, boleh ambil bas atau MRT ke VIVO City. Bila dah sampai ke VIVO City, kita kena ambil bas RWS8.
 Bas ni akan terus bawak kita ke Resort World, kat Rewort World tu ada USS. Tak susah mana pon dan yang penting dia jimat dan selesa.


Turun bas, naik esclator, Terus nampak signboard USS. Tanpa membuang masa kami terus menuju ke kaunter tiket. Dalam perjalanan ke kaunter tiket tu, ramai jugak ulat-ulat tiket yang nak jual tiket USS kat kami. Tapi kami x berani nak beli yang kat luar lah. Beli kat kaunter tiket je. Alhamdulillah, x susah pon nak dapatkan tiket masuk ke USS. Dapat diskaun lagi kalau tunjukkan passport kita. Harga tiket masuk ke USS utk 2 orang. 134 Dolar Sin. Bleh tahan jugak kan harga dia.



Tiket dah dapat. Sebelum masuk ke USS, kena isi perut dulu, takut-takut makanan kat dalam tu mahal kan. Sebelum masuk, kami makan dulu kat mcD yg ada kat situ.


Dah selesai makan, Apa lagi.. Terus masuk ke USS lah. Jom layan gambar dalam USS

Dalam USS

USS Globe, Tmpt Wajib bergambar

Transformers - Best giler

Transformers - Best giler

Transformers - Best giler






Sorry geng, x banyak sangat gambor. Coz banyak gambar yg aku amik adalah untuk simpanan peribadi, tak sesuai untuk tontonan umum.

Kami lepak kat sana seharian, Memacam ada, Live Band, Ada Life Show, main memacam mainan kat dalam tu. Pendek kata memang best giler lah. Pukul 7 kami pon bergerak keluar. Dah penat seharian.

Jenjalan jap kat area situ, jenjalan ke Hard Rock, Tgk merchandise, tgk je.. x beli pon...


Dah puas berjalan, kami pon bergerak ke shuttle pickup point, untuk ke VIVO City.


Sebenarnya dah lapar, sampai di VIVO City kami merayau kat VIVO City,

source : google
Shopping mall ni besar giler.. tapi oleh sbb dah kepenatan, kami masuk kejap je, tak sempat nak jenjalan sangat. Konon nak cari makan kat dalam tu, tapi food court kat dalam tu agak meragukan status halal nya, kami pom membatalkan niat makan kat situ. Sambil nak tunggu bas balik ke hotel, ada satu food court kat area bus stop tu. Kami pon makan lah kat situ. Kami order nasi goreng dan mee goreng. Jangan terperanjat, nasi goreng dan mee goreng kat sini merah.


Dah selesai makan, kami pon naik bas balik ke Hotel, dah kepenatan seharian berjalan. apa lagi, masa untuk Zzzzzzz...

Sambung dalam Part 4 plak...

Wednesday, May 14, 2014

Backpackers To Singapore Part 2

Hye semua...!! Apa khabar..?? Hari ni aku nak sambung lak cerita aku jenjalan kat singapore, Kepada yang belum baca citer part 1, leh baca sini .

Setelah menadpatkan rehat skit, mandi manda skit... Sambil-sambil tu kami sempat je belek tourist map yang kami mintak ngan hotel. Memula tanya kat 7E, dalam 8 Dollar, agak mahal. Sib baik tak beli, coz kat hotel leh mintak free je untuk tourist. Lepas tgk map, kami bercadang nak jenjalan ke Arab St. Kat situ nak cari makanan, and also nak tangkap2 gambar... Kali ni kami bergerak dengan bas. Sebagai panduan, kat singapore, kalau nak gerak guna public transport, korang kena beli kad, ala-ala kad touch n go. Boleh guna kat semua public transport kat singapore. 


Kad ezlink, Boleh beli kat 7E
 Masa dalam bas, kami tanya driver bas camner nak ke Arab St. Driver bas di Singapore ni sangat-sangat membantu. Sampai je kat Arab St. Kami cari makan dulu, lapor beb sbb dari pagi tak makan...

Jenjalan kat Arab St. Jumpa lah kedai nasi arab. Kami pon order lah 1 Mandy lamb, and 1 Mandy Chicken. 2 Juice buah... harga dia 47dolar. Mahal kan...?? Huhuhuhuhuhu...



Dah selesai makan, kami berjalan2 di sekitar Arab St. Ni lah hasil tangkapan dari kamera kami.






Lepas selesai makan, kami bercadang nak ke Merlion Park. Kami ke sana naik bas and mrt, dengan panduan dari orang tempatan. Sebenarnya kami ada tersesat jugak... Tapi berkat kesabaran, kami pon sampai di Merlion Park..


Malangnya.......


Masa kami sampai.. Merlion tengah masuk wad ICU..... so tak dapatlah nak bergambar ngan Merlion... Nampak gayanya kena repeat lagi lah ni...

Tapi suasana malam di Merlion Park sangatlah menarik, kita boleh tgk pertunjukan cahaya dari marina Sandbay... Sangat best lah...

Pertunjukkan Cahaya
 Dah puas lepak, menghirup udara segar, kami pon berjalan-jalan menuju ke destinasi wajib kami... Tadaaaa....


Yess..!! Destinasi wajib kami setiap kali kami mengembara... starbucks... Malam ni kami menghabiskan masa lepak and sembang-sembang kat sini... Bila hari dah malam, kami bergerak balik ke hotel... Dan tidooooo....

Tunggu Sambungan Part 3 plak erk...