Tuesday, April 09, 2013

Gua Damai Extreme Park | Part 2


Hye guys.. petang ni ada plak nak update citer kat gua damai... Sapa yang belum baca part 1, korang bleh baca kat sini. So dipendekkan cerita, setelah buat abesilling, kami akan bergerak tracking di laluan yang telah ditetapkan. Sedikit taklimat keselamatan di beri dan doa dibacakan.
Pak Mus bagi taklimat tentang keselamatan
Mohon doa agar semuanya selamat. InsyaAllah

Seelesai doa, perjalanan kami pon bermula. Opps lupa plak nak bagitau, trip saya dan rakan² kali ni juga disertai oleh krew Rancangan Nasi Lemak Kopi O (TV9) bersama pengacara Luqman Hakim. masuk tv tuu... .


Perjalanan masih jauh


Yang baju oren tu guide kami n sebelh tu Luq NLKO
Taklimat mengenai tumbuhan yang ada di sekita Gua Damai
Perjalanan kami yang sepatutnya 1 jam, jadi agak lama jugak coz banyak berenti shooting dalam hutan ni. nanti diakhir citer aku tunjuk video dari NLKO TV9. Kami terus berjalan dan berhenti, dalam 2 jam lebih jugak. aku and the gang sampai ke tempat Flying Fox. Flying fox kat sini antara yang terpanjang di Malaysia ni.. (250M)
Lambat sebab bergambar
Ready nak buat zip line ataupun flying fox
 
Selesai je flying fox, kami rehat/makan/solat kat kawasan ni. ingat ye, apa yg kita buat jangan lupa SOLAT tau... Makanan disediakan oleh pihak Gua Dama Extreme Park, kira dah termasuk dengan pakej aktiviti sekali. Makanannya pon sedap...
Makan dan Rehat²


SOLAT tak ada alasan..
Dah selesai rehat di Lembah Damai, kami teruskan dengan aktiviti caving plak.. Kami di bawa ke Gua Ichibawa, nak tau nama dia Ichibawa, kena datang sendiri sini tanya Pak Mus.. hehehehe
Taklimat sebelum masuk gua


Cara nak bergerak, ikut keselesaan masing²







Dah selesai di Gua Ichibawa kami terus ke gua Cili Padi untuk aktiviti potholing, aktiviti yang aku rasa paling mencabar, iaitu turun dalam lubang gua dengan teknik abseilling setinggi 70m.


Hiking to Chili Padi Cave
Masa nak star potholing, huja lebat turun
Korang tgk, kecik je org tu kan.. sorry gambar kurang memuaskan.
thanks tv9 atas bantuan lampu limpah
Selesai jer potholing ni, kami berjalan keluar melalui jalan gua, sorry tak banyak gambar lepas tu sebab hujan lebat. 

Kalo korang berminat nak ke Gua Damai Extreme Park bleh klik SINI

bawah ni aku share citer kami dalam rancangan NLKO. korang tengoklah sendiri erk..



p/s : terima kasih kerana sudi membaca, sorry kalo gaya bahasa aku berterabur, aku tak pandai sangat berbahasa, tapi minat untuk berkongsi.. Adios

26 comments:

  1. Lama dah buat outdoor.....
    Dulu selalu je beraktiviti luar ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. so boleh mula buat kembali tu ayu..

      Delete
  2. seronoknya...time komander UiTM dl, sll wat xtvx outdoor camni...rindu nk xtive blk =)

    ~Admin : QasehMuslimah-Munirah~
    http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xtvt outdoor ni mmg best.. skang ni nak aktif, banyak je channel..

      Delete
  3. bestnya aktiviti.. xpnh join lg mcm ni.. (my parent terlalu say NO sgt.. maka teman dok di umah j lea dulu.. kini pun dok umah gak.. kui3)

    ReplyDelete
  4. pernah try buat flying fox..smpi bawa menangis....sbb tak eprnah buat lngsung..rasa mcm bunuh diri je..ahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha pengalaman yg manis tu kan..

      Delete
  5. wah.. memang extreme kena abseiling tu,saya gayat.. Luq NLKO pun join juga ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hilangkan gayat anda... yup NLKO pon ada skali, dia mmg nak story utk rancangan NLKO..

      Delete
  6. uik.. mr polie ke ni? heee

    ReplyDelete
  7. Nie aktiviti sekolah erk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nope... bukan.. ni aktiviti untuk ckgu2 sekolah.... kira mcm kelab cikguu2 yg minat aktiviti outdoor..

      Delete
  8. fizo omar tak join ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untuk segmen Aktiviti Lasak ni mmg Luq yg buat... job dia.. so tak ada lah fizo.....

      Delete
  9. wah.. menarik betul aktiviti2 kat sana..

    ReplyDelete
  10. bestnyaa. kembara malam2 masuk gua..

    ReplyDelete
    Replies
    1. siang2 lah tu hana hadi... gua tu gelap je manjang...

      Delete
  11. urmmm...minat plak nak join tp cheery xlasak..haha geli pacat..eh pacat ada tak??

    ReplyDelete
  12. ni lau amek gambar lam utan n gua sure ohsem ni :)

    ReplyDelete
  13. rindunya nak broutdoor actviti..hehe.. dlu sllu la join..tak banyak sngt pun sbnarnya join.hehe.. sya pling benci hiking tp dalam benci tu suka jga.. :)

    ReplyDelete
  14. menariknya... nak buat jga bnda2 extreme ne...^^

    ReplyDelete
  15. hensem luq nasiklemakkopiO tu..
    ehehe. :)

    ReplyDelete
  16. hhuuu..style style..teringin nak join aktiviti macam ni..seronok..=)

    5 personaliti seorang bapa

    http://iniblogabangkamil.blogspot.com/2013/05/5-personaliti-seorang-bapa.html

    ReplyDelete