Gua Damai Extreme Park | Part 1


Assalamualaikum dan salam sejahtera, petang ni aku nak citer skit pasal aktiviti Caving kat Gua Damai, Batu Caves. Dekat jer dari KL. Untuk aktiviti di gua damai ni, aku bahagikan pada 3 bahagian. so citer ni panjang skit, dan banyak gambar..

Perjalanan aktiviti di Gua Damai ni mengambil masa lebih kurang 12 jam lah, kira lama lah jugak tu kan...

Part 1.

Kami tiba di perkarangan Gua Damai lebih kurang jam 9 pagi dan disambut mesra oleh Pak Mus dan crewnya..
sampai je kami kat sana, Pak Mus terus bagi sedikit taklimat ringkas mengenai perjalanan yang bakal kami tempuhi pada hari ni. Selesai taklimat kami diberi peralatan keselamatan iaitu harness, helmet, carabiner, figure of eight. (kalo x tau mende² ni, sila tanya en. google erk..) Kami pon terus pakai alatan yang diberikan.
Setelah selesai pakai, buddy kita akan periksa alat kita untuk pastikan bebetul selamat
Dah selesai pakai alat, kami dikehendaki membuat aktiviti abseilling setinggi 50m. Semua orang kena buat abseilling ni coz dalam perjalanan hari ni, antara laluan yang kami kena lalui adalah abseilling dalam gua setinggi 70m gayat oooo.
Rendah je kan...


Perempuan pon boleh buat...
Alhamdulillah, semua dah lepas ujian pertama, abseilling 50 m. So kami akan memulakan perjalanan. Aku nak cari idea jap sambung cerita, so tunggu Part 2 erk...

p/s : Repost dari blog aku yg lain, sbb penat jaga banyak2 blog... nak letak dalam 1 blog jer senan.. hehehe..
Previous
Next Post »

6 comments

Write comments
Mizz Aiza
AUTHOR
8:51 AM delete

menariknya.. dah lama tak join aktiviti macamni..

Reply
avatar
hana hadi
AUTHOR
9:44 AM delete

best2.. suka xtvt ni

Reply
avatar
el
AUTHOR
10:00 AM delete

wow best tu abseiling
nah wat sekali..time study dulu
ermmm 12 jam giler lama tu haha

Reply
avatar
Isabel Diaz
AUTHOR
10:48 AM delete

Menarik jugak tempat nie (^_^)

Reply
avatar
Gombug
AUTHOR
3:33 PM delete


Connectify: Teknologi perisian tentera kini untuk pengguna bagi perkongsian internet. Sebagai contoh katakan rakan sebilik anda mempunyai komputer riba yang disambung ke talian internet manakala komputer riba atau tablet anda tidak mempunyai sambungan internet, maka perisian inilah yang anda perlukan. Baca selanjutnya...


Telefon pintar Sony Ericsson Xperia tawarkan kapasiti 50GB simpanan secara percuma. Pihak Sony Ericsson telah melancarkan promosi bagi pemilik Xperia yakni ruang simpanan berkapasiti sebanyak 50GB secara percuma berasaskan teknologi cloud storage. Baca selanjutnya...


Telefon pintar berteknologi Android kini turut sama 'berperang' di medan peperangan untuk membantu tentera dengan mengenal pasti lokasi laluan & pasukan yang lain serta membantu membina taktikal sistem pertahanan pasukan. Pihak tentera Amerika Syarikat telah melancarkan versi terbaru prototaip yang diberi nama Army Software Marketplace iaitu sebuah laman web yang menyediakan muat turun aplikasi perisian bagi peranti yang telah disahkan di dalam rangkaian tentera. Baca selanjutnya...


Syarikat pengeluar BlackBerry, Research In Motion (RIM) mengalami masalah kegagalan servis yang serius dalam sejarah iaitu kegagalan titik tunggal atau istilah 'single point of failure' yang disebabkan oleh bencana alam di beberapa negara bebaru ini.Baca selanjutnya...


SINGAPURA (AFP) - Rekrut baru bagi pertahanan tentera Singapura di mana tentera udara & tentera laut akan mendapat senjata baru selain senjata api iaitu iPad. Anggota tentera boleh mengunakan kamera terbina dalam Ipad tersebut untuk mengambil foto & klip video di tempat kerja dan memuat naik ke portal dalam talian Angkatan Bersenjata Singapura(SAF), LEARNet. Anggota tentera juga boleh menggunakan bahan media seperti foto dan video untuk melaksanakan penilaian selepas latihan atau misi.
Baca selanjutnya...

Reply
avatar
izzaty™
AUTHOR
9:41 AM delete

seronoknyer !!!!!!!!

Reply
avatar