Wednesday, February 27, 2013

Wordless Wednesday #2



Dunia Kecil

Lokasi : Nikon Centre , Berjaya Times Square


Tuesday, February 26, 2013

Tenang Tanpa Kredit Kad

Entry tahun 2011 aku repost sekali lagi...

Kengkawan..
Hari ni nak kongsi skit cerita pasal kredit kad nie.

Dulu memula keje, aku sgt teruja untuk ada kredit kad,
Bukan aku jer yg teruja, Kengkawan serumah (waktu bujang) sekarang pun bujang lagi.. pon sama,
Masa tu gaji kecik, so nak apply sendiri kredit kad mmg tak lepas,
Sebab memasing nak kad kredit nie, kami mohon cara kumpulan (atas nasihat bank)
Jadi bila mohon cara kumpulan nie.. kompom lulus..

Masih segar lagi dlm ingatan, ketika pertama kali aku menggores kad kredit di sebuah pasaraya terkemuka di Kolompo.. Masa tu aku rasa aku lah yang paling hebat. Jalan pon berkepak lain macam je.

Bank ni pandai, bila kita dah ada satu kredit kad, amat mudah untuk kita mendapatkan kad-kad dari banj lain. Nak dijadikan cerita aku pon terbuat lah 2-3 kad dari bank lain. Sebabnya awek² yg duk pujuk suh buat kredit kad tu cun2.. mau tak cair..

Maka bermulalah zaman bermewah² aku. Asal rasa nak beli je, terus gores kredit kad. Beli macam-macam sehinggalah kredit aku dah melampaui batas. Dah sampai limit. Kira punya kira, kalo bayar minima pon aku rasa sesak.. sudahnya hidup aku sesak dengan hutang² kredit kad. Sampai nak beli rokok dunhill RM 10 pon rasa x mampu.

Hari ini, aku bertindak nekad, terminated semua kredit kad yg ada dan selesaikan segala hutang yang tertunggak... selesai dengan apa cara sekalipon.


Dan akhirnya, selepas semuanya selesai aku rasa amat tenang, kepala aku rasa mat lega, dah tak berat paler memikirkan hutang² yang perlu aku bayar tiap2 bulan. Semua gaji yang aku dapat mampu aku gunakan untuk belanja2 aku, leh bagi anak² dan boleh beli apa yang aku mahukan. Dan yang paling penting aku mempunyai simpanan yang cukup untuk masa depan aku, masa depan pendidikan anak-anak aku.

Nasihat aku kepada mereka yang baru bekerja, yang teringin sgt nak pakai kad kredit tu. Lupakanlah niat itu. Sesungguhnya kad kredit itu akan membebankan kita satu hari nanti. Kalo kita mampu beli, kita beli je ngan duit tunai. Bak kata pepatah melayu (*tak tau arr lama ke baru) Kalo nak ukur baju, biarlah ukur di badan kita sendiri, jgn ukur ngan badan jiran sebelah atau makcik atau pakcik drebar teksi.

Dan sekiranya anda sudah terjebak ngan kad kredit, leh hubungi aku untuk mengetahui camner cara aku menyelesaikan masalah aku.. leh jugak bagi idea.

"Hidup Bahagia Tanpa Kad Kredit"









Timbang blog anda..




Salam sejahtera


Kali nak share ngan korang semua cara nak timbang blog/speed test, Rasanya ramai yang dah tahu, tapi aku tak kira, aku nak citer jugak..

1. Korang masuk ke laman ni http://www.iwebtool.com/speed_test
2. Masukkan url blog korang..

 3. lepas tu korang tekan "check", dan lihatlah hasilnya..


Selamat mencuba..

p/s : ni lah jadinya bila nak buat entry time busy.. hehehehehe 

Saturday, February 23, 2013

Rembau Most Wanted

Salam sejahtera..
Tadi aku naik keta, bukak lah radio hot.fm 97.6. masa tu deejay sedang putarkan satu lagu... nak kata rap ke r&b aku pon tak tau sbb aku tak arif sangat pasal lagi ni... tapi sedap arr dengar.. dalam hati berkata sedap jugak lagu chris brown ni.. (aku tak tau pon nama penyanyi tu, main sebut jer.. hehehe).  Tgh syok layan, tetiba terdengar lirik

Teringek bilo poghah keringekNyabit rumput poie sawahKojo macam nk mati tapi gaji kocik anakItu orang duluTak mcm budak2 sekarangSusah sikit yoDah lari kampung tinggal bondang

Sekali lagu org Malaysia lah.... dah last tu DJ bgtau tajuk tu... sampai je umah, aku google dan aku jumpalah... video ni..


Credit to Bro Hazman Fadzil

Secara jujurnya, aku kagum ngan kumpulan W.A.R.I.S ni...
dan aku kagum dengan video clip ni..

Tahniah... 

Ni hah Lirik lagu derang

Rembau Most Wanted yaw
1 2 1 2

I representin this place
Where people say murder is the case
REMBAU
the food gonna make your tongue blaze
Step forward,hold your head high
Be proud for where you came from and stay fly
Dats what Im doin
Hobin Jang Hobin
We aint trippin Jang
Tahun dopan ado laie
Pialo Malaysia kito pogang
Lagu nogori berkumandang
Semuo player masuk padang
Tabik hormat tando monang
Kito monang kito monang(kito monang yo)
Duo satu kocik bona
Ompek satu sonyum lebar

Teringek bilo poghah keringek
Nyabit rumput poie sawah
Kojo macam nk mati tapi gaji kocik anak
Itu orang dulu
Tak mcm budak2 sekarang
Susah sikit yo
Dah lari kampung tinggal bondang
Dulu maso kocik2 cito2 angkosawan
Bilo bosa jadi rapper tukar dialek nogori sembilan
Tak ponah terlinteh kek ati nak lupo'an daratan
Sapo tak pueh ati
Jom kito jumpo dopan dopan

Being the most wanted
Dont wake me up from my dream C.R.E.A.M
Rembau Most Wanted
To my boys in N9
Who worked hard and strugglin
Rembau Most Wanted

My brain works faster than computer
Cuz Im the prime mover
Entrepreneur yes I am
Weve been busy chasin dollars
Chillin at Mui Fong with my homies yaw
And If u keep talkin shit others might listening bro
Then gangin up, just pick up your gear
Listen dear
I aint messin wit the coward
I aint messin wit fake gangstas
All I know I keep my rap clean
Being the most wanted
Don't wake me up from my dream
C.R.E.A.M

Lombu ado tali takdo pon tak guno
Tunggu hujan dh ghobeh
Baru payung nk dibuko?
Kojo tak kuek tapi berangan nak hidup sonang
Baik poie mampuih dari susah'an semuo urang
Polik Bona bilo pikir orang tuduh bukan2
Takpo tunggu den dah kayo jangan cubo nadah tangan
Mintak pinjam duit apotah laie tandotangan
Time tu takdo nak berbaik
KAU BOLEH POIE JALAN

Being the most wanted
Dont wake me up from my dream C.R.E.A.M
Rembau Most Wanted
To my boys in N9
Who worked hard and strugglin
Rembau Most Wanted

Rajo Beralam
Penghulu Berluak
Lembago berlingkungan
Buapak beranak buah
Anak buah duduk bersuku-suku
Berapo suku eh?
12

Friday, February 22, 2013

Ketahui Harga Blog Anda

Assalamualaikum dan salam jumaat kengkawan, 
T/hari ni aku nak share satu benda yang aku jumpa masa ber blogwalking... Actually lama dah nak post, tetapi sbb kebizian yang melampau, baru dapat post.

Korang tau tak harga blog korang, kalau tak tau aku ank tunjukkan cara nak tgk harga blog korang semua..

Korang bukak website ni


Lepas tu masuk kan URL blog korang...


Harga blog busuk aku ni RM 1104.26
Satu persoalan aku... kalau kita nak jual.. 
ada tak orang nak beli erk...

Selamat mencuba

credit to : Nabil Medan